Istoricul departamentului

Departamentul ”Investiții și Activitate bancară” a fost creat la data de 01.01.2018 prin fuziunea a două catedre: catedra de ”Bănci și Activitate Bancară” și catedra ”Investiții și Piețe de Capital”.

În cadrul Departamentului activitatea științifică este un domeniu prioritar, asociat procesului didactic, ultimul fiind organizat pe trei trepte: ciclul I (licență), ciclul II (masterat), ciclul III (doctorat și postdoctorat). Cadrele didactice ale Departamentului, prin disciplinele oferite, deservesc, în fond, specialitatea Finanțe și Bănci (licență), precum și trei programe de masterat de profil financiar: Administrarea bancară; Investiții și fonduri europene; Administrarea financiar-bancară (limba de studiu: engleza).

Cadrul instituțional al instruirii în domeniul bancar și investițional își are începutul în anul 1953, odată cu înfiinţarea în componenţa Universităţii de Stat din Chişinău a Facultăţii de Economie, una din subdiviziunile căreia era şi catedra „Finanţe, Credit, Statistica şi Analiza Activităţii Economice”. Această catedră era responsabilă de formarea cadrelor la două specialităţi: „Finanţe” şi „Economia Industriei”. Din anul 1956 catedra se numea „Finanţe, Contabilitate şi Statistică”.

Către anul universitar 1957/58, graţie majorării numărului de studenţi admişi şi extinderii numărului de discipline universitare predate, s-au format condiţii pentru constituirea unei subdiviziuni specializate în instruirea financiarilor şi bancherilor. În consecință, din 1 septembrie 1957 este înfiinţată catedra „Finanţe şi credit”, denumirea căreia a dăinuit 34 ani. Din anul 1964 catedra „Finanţe şi Credit” a funcţionat în cadrul Facultăţii de Inginerie – Economie a Institutului Politehnic din Chişinău. În anul 1970 pentru facultate este dat în exploatare un nou bloc de studii modern, cu infrastructură didactică, socială, culturală, sportivă dezvoltată. De la 1 septembrie 1977 facultatea şi, respectiv, catedra revine în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Din acelaşi an se începe instruirea încă la o specializare – „Finanţele Industriei”, precum şi pregătirea studenţilor din străinătate – Africa, Asia şi America Latină. La catedră, în diferite perioade, au activat personalităţi marcante în învăţământ, ştiinţă, practica financiar-bancară, printre care: prof. univ. dr. hab. Ramzi Halitov, conf. univ. dr. Ivan Timoşenco, conf. univ. dr. Lidia Nikitina, conf. univ. dr. Andrei Tighinean, conf. univ. dr. Valentina Buceaţchi, conf. univ. dr. Victor Furdui, conf.univ. dr. Andrian Budeanu, conf.univ. dr. Alexandru Şcerbanschi, Galina Mincenoc, Nicolai Ţvetaev, Constantin Antoniev, Alexandr Dîma, Tudor Dănilă, Valeriu Muravschi, Constantin Tampiza etc. 

In septembrie 1991, odată cu fondarea Academiei de Studii Economice din Moldova pe baza Facultăţilor Economie şi Economia Comerţului, catedra, cu denumirea „Monedă, finanţe, credit”, se regăseşte în componenţa noii universităţi. Un rol deosebit în formarea conceptului modern de instruire a bancherului îi revine cunoscutului savant-economist prof. univ. dr. Paul Bran, rector-fondator al ASEM, care în perioada a.a. 1991-1994 a activat în cadrul catedrei „Monedă, finanţe, credit”. În această perioadă o întreagă pleiadă de tineri absolvenţi au fost cooptaţi în rândurile cadrelor didactice, instruiţi în doctorantură, sprijiniţi în susţinerea tezelor de doctorat, care în prezent constituie nucleul colectivului catedrei. Odată cu începutul anului universitar 1996/97 catedra „Monedă, finanţe, credit” a fost divizată, tradiţiile de instruire în domeniul băncilor și pieței de capital fiind preluate de catedra „Bănci şi Burse de Valori”.

Din aprilie 2007, prin decizia Senatului ASEM catedra a fost divizată în două unități structurale: catedra „Bănci şi Activitate Bancară” și catedra ”Investiții și Piețe de Capital”. În  urma evoluțiilor demografice nefavorabile, prin decizia senatului ASEM, în 01.01.2018 a fost creat Departamentul ”Investiții și Activitate bancară” prin fuziunea acestor două catedre.